Cum reduc costurile eficient?

Reducerea Costurilor

Dupa o perioada in care Romania  s-a rasfatat achizitionand cele mai noi tehnologii, lucrand cu cele mai renumite branduri, risipind in stanga si in dreapta pentru a-si face partenerii de afaceri sau anagajatii multumiti, o alta expresie devine la moda in vara anului 2010: reducerea costurilor!
Din pacate, in necunostinta de cauza,  majoritatea firmelor recurg la reducerea de personal ca strategie de eficientizare a costurilor. Aceasta ar trebui sa fie insa ultima solutie, iar motivele sunt numeroase: pe termen lung, fluctuatiile mici de angajati iti vor mentine nivelul de performanta si ajuta la economii substantiale pe care nici nu le intuiesti la prima vedere. Cand afacerea va incepe din nou sa creasca, vei avea nevoie in primul rand de oameni! In plus, moralul celor care raman va fi extrem de scazut. Prin urmare, ia in considerare urmatoarele variante inainte de a recurge la aceasta ultima alternativa pentru eficientizarea costurilor:

1. Imparte costurile cu ceilalti

Nu numai la nivel international, dar chiar si presedintele Romaniei sau anumiti ministri au aplicat oarecum aceasta strategie prin renuntarea la anumite beneficii salariale. Care a fost motivatia din spatele celei declarate,  este un subiect de discutat intr-un alt articol. Cert este ca reprezinta o strategie de a motiva si pe ceilalti sa se alature reducerilor de costuri. Un caz foarte interesant insa, al unui spital din America, a dus aceasta idee mai departe. Paul Levy, CEO-ul unui spital din Boston, s-a vazut pus in situatia de a reduce cheltuielile cu 20 de milioane de dolari. Asta ar fi insemnat concedierea a 600 din cei 6500 de angajati ai spitalului, o solutie pe care nu si-o dorea. De aceea, a invocat intr-o sedinta toti angajatii, le-a explicat situatia si le-a cerut sa il ajute cu solutii alternative. A deschis si un chat room pentru ca oamenii sa poata continua cu propunerile in aceasta directie. Sute de angajati au venit cu idei prin care se pot reduce costurile. In doar cateva saptamani, reducerile de costuri au fost incredibile. In final, a fost necesara concediarea a doar 70 de persoane din cele 600 initial, iar salvarea a venit din propunerile celorlalti angajati, dintre care unii au renuntat de buna voie la sporurile de noapte pe care le aveau de recuperat.

2. Concediaza-ti clientii

Oricat ar parea de ciudat, eficienta acestei strategii de reducere a costurilor a fost dovedita de catre o institutie bancara, care a solicitat unui numar de clienti sa isi inchida conturile in schimbul unei sume de bani. Acesti clienti au fost atrasi in numar mare, in goana dupa acoperirea unei cote cat mai mari de piata. Dupa o perioada insa, multi dintre ei s-au dovedit doar consumatori de bani, nefolosindu-si in vreun fel cardurile pe care le aveau in posesie si ingreunand astfel munca angajatilor bancii de a se concentra pe clientii care aduc profit.

3. Renunta la produsele scumpe

Nu ne referim aici la produsele pe care le achizitioneaza compania, ci chiar la cele pe care le produce. O firma renumita, nevoita sa aplice o strategie de taierea a costurilor, a renuntat la vinderea unui produs de clasa pe care il producea si a observat ca rezultatele reprezentantilor de vanzari au crescut cu 21%, deoarece ei se descurcau mult mai bine avand in portofoliu mai putine produse.

4. Renegociaza contracte

Daca afacerea ta are probleme si ai nevoie sa reduci costurile, trebuie sa fii nebun sa nu iti negociezi contractele cu furnizorii. O strategie pe care o poti aplica porneste nu de la reducerea efectiva a contractului, ci la scalarea lui. De exemplu, negocieza platirea unei anume sume de bani pentru elementele cheie de care are nevoie afacerea ta, dar negociaza un pret mai mic pentru cele care nu sunt esentiale sau pot fi usor de gasit la alti furnizori.

5. Mizeaza pe o tehnologie mai ieftina

Partea buna a perioadelor de instabilitate economica este eficientizarea proceselor si trierea intre necesar si nenecesar. Vei observa ca afacerea ta se poate descurca extrem de bine cu servicii ieftine sau chiar gratis pe care marii dezvoltatori le pun la dispozitie. De exemplu, CISCO a gasit o modalitate prin care problemele tehnice sa fie rezolvate fara interventia unei persoane specializate. Acest serviciu de suport a adus companiei economii de peste un milion jumatate de dolari, mentiona reprezentanta CISCO.

Lasa raspunsul tau

Powered by