Ce este costul marginal?

Costul marginal exprima cat de mult se modifica costurile, atunci cand productia unui bun creste.Costul marginal exprima cat de mult se modifica costurile, atunci cand productia unui bun creste. Aceasta valoare poate fi, bineinteles, chiar negativa. Costurile marginale intersecteaza costurile medii intotdeauna in punctul de minim al acestora. Acest lucru este in relatie cu faptul ca tangenta functiei costurilor si dreapta care porneste din origine si se aplica functiei costurilor, au aceeasi inclinatie.

De aici reiese ca, costurile medii, sunt in acest punct egale cu costurile marginale, C’(x). In cazul costurilor marginale descrescatoare, punctul de intersectie al celor doua curbe se afla in punctul de maxim al costurilor medii.

In cazul concurentei perfecte, pretul este fixat astfel incat sa fie egal cu costurile marginale, pentru a obtine un profit maxim.

In cazul unui monopol normal exista o arie, unde costurile marginale crescatoare intersecteaza curba descrescatoare a vanzarilor. In acest punct de intersectie se afla combinatia intre cantitatea oferita si pretul obtinut care maximizeaza castigul total al monopolistului. Acest pret este, “ceteris paribus”, mai mare decat pretul fixat de cei care adapteaza cantitatea, iar cantitatea oferita mai mica decat in cazul concurentei perfecte.

In cazul unui “monopol natural” costurile medii scad in functie de cantitate. In acest caz nu exista un punct de intersectie intre costurile marginale si costurile medii, deoarece costurile marginale se afla intotdeauna sub costurile medii. De aceea, un astfel de monopolist nu poate sa-si acopere costurile, cu costurile marginale, ci trebuie sa fixeze cel putin un pret egal cu costurile medii. Doar atunci cand, costurile marginale depasesc costurile medii, pretul poate egala costurile marginale, pentru a putea fi acoperite toate costurile.

In cazul in care costurile marginale sunt mai mari decat costurile medii, fara costuri fixe, este atins pragul minim de rentabilitate. Daca o intreprindere produce sub pragul minim de rentabilitate, nu este convenabil pentru aceasta sa produca mai departe, deoarece nu poate acoperi nici macar costurile variabile.

Este mai bine atunci cand, costurile marginale depasesc costurile medii, incluzand si costurile fixe. Din acest punct (pragul optim de rentabilitate), producatorul obtine profit.

Sursa: www.wikipedia.org

Lasa raspunsul tau

Powered by