Ce luam in considerare la costul de productie

In productie ne apar doua feluri de costuri diferite, foarte usor de delimitat la prima vedere:

1. Costuri directe. Acestea se refera la materialul efectiv necesar pentru producerea unui bun: caramida, tabla, etc. dar si costurile directe cu forta de munca (numarul de ore).

2. Costuri indirecte, care trebuie si ele incluse in costul final al unui produs. Acestea se refera la cheltuieli de genul celor cu salariile segmentului de management, chirie, s.a.

Dupa ce costurile directe si indirecte au fost nu numai stabilite, dar si evaluate, pe baza lor se vor lua decizii importante precum:

• Care sa fie pretul final pentru fiecare produs?
• Caror produse sa le fie extinsa productia si caror sa le fie scazuta?
• Cum sa scazi costurile de productie?

De ce consideram insa costurile atat de importante?

Dincolo de raspunsul evident, gasim si multe altele mai subtile, dar esentiale in dezvoltarea cu succes a afacerii. In primul rand costul ne spune ce putem produce profitabil si ce reprezinta o pierdere din punct de vedere financiar, identificand astfel ariile cheie de unde se poate elimina elementele neproductive.

Dupa cum spuneam insa, mai sunt multe aspecte pe care o analiza atenta a costurilor ni le releva:

• Devine posibila observatia costului unui produs raportat la costurile totale ale organizatiei.
• Se pot identifica acele costuri mult prea mari sau inutile si apoi eficientiza.
• Se pot face comparatii de costuri intre diferite actvitati si alege varianta cea mai buna.

Lasa raspunsul tau

Powered by